بيت‌المقدس۳

بيت‌المقدس۳

بيت‌المقدس۳

تاریخ عملیات: ۲۴ اسفند ۱۳۶۶
تعداد مشاهده: ۱۶۹۲
نام عملیات: بیت‌المقدس 3
مکان عملیات: جبهه شمال‌غرب موقعیت: جنوب ماووت
زمان عملیات: 1366/12/24 تا 1366/12/29
رمز عملیات: ياموسي‌بن ‌جعفر(ع)
نوع تک: نیمه‌گسترده
ارگان عمل‌کننده: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
استعداد نیروهای درگیر: ایران؛ 18 گردان پیاده و 4 گردان توپخانه، عراق؛ 46 گردان پیاده، زرهی و کماندویی و 2 گردان توپخانه
تلفات انسانی عراق : 1400 نفر
هدف عملیات : تکمیل اهداف عملیات بیت‌المقدس 2
چکیده: در حالی‌که عمده نیروی سپاه برای عملیات بزرگ والفجر 10 بسیج شده بود، با هدف تکمیل عملیات بیت‌المقدس 2 و تصرف ارتفاع شاج گوجار که موجب برتری دشمن در جبهه ماووت شده بود اقدام گردید و این ارتفاع مهم آزاد شد.


عمليات:
عمليات بيت‌‌المقدس 3 در ساعت يك بامداد تاريخ 1366/12/24 با رمز مقدس«ياموسي‌بن ‌جعفر(ع)» و با هدف آزادسازي ارتفاعات شمال سليمانيه و پاسخ به شرارت‌هاي عراق در بمباران مناطق مسكوني، در منطقه عمومي استان سليمانيه عراق آغاز مي‌شود.
رزمندگان نيروي زميني سپاه پاسداران تحت‌امر قرارگاه نجف با حمايت مؤثر هوانيروز از محور شمال به سمت جنوب و در عمق 65 كيلومتري خاك عراق به نيروهاي دشمن هجوم مي‌برند و با درهم‌كوبيدن پايگاه‌ها و محل استقرار دشمن، موفق مي‌شوند در نخستين ساعات عمليات، ارتفاعات اصلي گوجار و هلگان را به تصرف درآورند.
رزمندگان اسلام در اين حمله موفق، پس از كشته و زخمي كردن صدها تن از نيروهاي عراقي روستاهاي گواراده را آزاد مي‌كنند و هم‌چنين موفق مي‌شوند پس از عبور از رودخانه‌هاي كاناگوري، كان‌خان، گواراده، كاني‌داوود و ملكان، در 20 كيلومتري شهر سليمانيه استقرار يابند.
در اين تهاجم، علاوه بر انهدام مقادير قابل‌توجهي ادوات سنگين و نيمه‌سنگين دشمن، تعداد 1000 تن از نفرات دشمن كشته و زخمي مي‌شوند و تعداد 60 تن از آن‌ها به اسارت درمي‌آيند. هم‌چنين تيپ 604 پياده عراق از سپاه يكم منهدم و يك فروند هواپيما هدف قرارگرفته و سرنگون مي‌شود.
تجارب حاصل از سلسله عمليات‌هاي انجام شده در منطقه شمال‌غرب به ويژه عمليات بيت‌المقدس 2، مبين وجود نوعي تناقض بود. بدين معنا به دليل وجود دورنماي روشن نسبت به آينده، در صورت پيشروي در عمق خاک عراق و غافلگير شدن دشمن نسبت به نيات و اهداف اساسي ايران در اين منطقه، هرگونه«سرعت عمل» در شناسايي، طرح‌ريزي و اجراي عمليات مي‌توانست مقدمات کسب پيروزي را با به‌دست آوردن موقعيت‌هاي مناسب فراهم سازد.
طرح مانور عمليات:
اجراي عمليات روي ارتفاع گوجار بستگي تام به تصرف ارتفاع الاغلو داشت و تصرف الاغلو نيز وابسته به تأمين ارتفاع دولبشک بود. به دليل محدود شدن عمليات به تصرف گوجار، مشکلاتي در طرح‌ريزي عمليات بروز کرد. به همين دليل بحث و بررسي مجدد در اين زمينه منجر به ارائه طرح‌ها و پيشنهادهاي متفاوتي شد، ليکن با توجه به محدوديت نيرو و امکانات و مهمتر از همه ضرورت تسريع در انجام دادن عمليات، فرمانده کل سپاه مجدداً تصرف گوجار را به‌عنوان هدف قرارگاه نجف در عمليات بيت‌المقدس 3 مورد تأکيد قرار داد. بنابراين تدبير، لشگر 5 نصر مأموريت داشت تا يال يک گوجار را از گرده هلکان تا پايين صخره يي تصرف و تأمين کند. لشگر 31 عاشورا نيز در زير صخره يي با لشگر 5 نصر الحاق کند و سپس روي تنگه آمده و خاکريز احداث کند.
هم‌چنين تيپ 35 امام حسن(علیه السلام ) مي بايست قبل از بريدگي يال گوجار روي يال اصلي و يال 2 را تا حداقل سه کيلومتر جلوتر محل جدا شدن يال گاراده تصرف و تامين کند و تيپ 12 قائم(عج) نيز قله گوجار و قسمتي از يال اصلي را تصرف و تأمين کنند. براي پشتيباني هلي‌کوپتري منطقه، طرح خاصي پيش‌بيني نشده بود و پشتيباني هوانيروز تنها به گروه هوانيروز کرمان که به مدت پنج ماه در منطقه فعاليت کرده و فشار زيادي را متحمل شده بود، محدود مي‌شد. استعداد اين گروه هوانيروز در منطقه شامل يک هلي‌کوپتر 206، چهار هلي‌کوپتر 214، يک هلي‌کوپتر کبرا و هم‌چنين يک هلي‌کوپتر 206 از سپاه بود.
اجراي عمليات:
زمان آغاز عمليات ساعت يک بامداد 1366/12/23 تعيين شده بود. نيروها از حوالي غروب تدريجاً از مقر خود در دشت هرمدان به‌سوي نقاط رهايي حرکت کردند. در اين حال وضعيت جوي نيز رو به تغيير نهاد و تدريجاً بارش برف آغاز شد. مه غليظ منطقه را پوشانده و موجب محدوديت ديد رزمندگان شده بود که همراه با سرماي شديد و حرکت به سمت قله گوجار سختي شديدي را به آن‌ها تحميل مي‌کرد، طوري‌که نيروهاي تيپ 12 قائم(عج) مسير را گم کردند.
سرانجام به‌رغم دشواري‌هاي موجود، نيروها در کليه محورها آمادگي خود را براي اجراي عمليات اعلام کردند و در ساعت يک بامداد عمليات با رمز مبارک«يا موسي‌بن جعفر(ع)» آغاز شد. نخست نيروهاي تيپ 12 و سپس نيروهاي لشگر31 با دشمن درگير شدند. نيروهاي لشگر 5 و تيپ 35 هم‌چنان دچار مشکل بوده و به‌رغم گذشت نيم ساعت از آغاز عمليات، هنوز با دشمن درگير نشده بودند .
در ساعت 10/3 بامداد نيروهاي لشگر31 اعلام کردند که مأموريت خود را به‌طور کامل انجام داده‌اند. در نزديکي صبح، لشگر 5 پس از درگيري با دشمن اعلام کرد که هدف خود را با تصرف هلکان تأمين کرده است و درگيري روي صخره يي ادامه دارد. تيپ12 قائم که مسير خود را گم کرده بود، پس از روشن شدن هوا قله گوجار را تصرف و تأمين کرد. نيروهاي دشمن در سنگرهاي روي گوجار همگي يخ زده بودند و لذا تصرف و پاکسازي آن سنگرها به سهولت انجام گرفت. نظر به اين‌که تصرف گرده هلکان دچار مشکل شده بود، از نيروهاي 12 قائم(عج) براي کمک به لشگر 5 نصر استفاده شد.
در زماني‌که اهداف هنوز به‌طور کامل تصرف و تأمين نشده بود، اخبار واصله از شنود دشمن به قرارگاه نجف حاکي از انتقال نيروهاي کماندويي سپاه پنجم به منطقه و آمادگي آن‌ها براي پاتک بود. با روشن شدن هوا يگان‌هاي مستقر روي گوجار تيپ 35 و تيپ 12 درخواست هلي‌کوپتر کردند تا مجروحان تخليه شوند و تدارکات و مهمات براي آن‌ها ارسال شود.
ولي محدوديت در تعداد هلي‌کوپتر و فقدان تور براي اسلينک مهمات و تدارکات مانع از تأمين درخواست يگان‌هاي مذکور شد. با گذشت زمان هم‌چنان تلاش براي تصرف مجدد گرده هلکان و صخره يي متوقف شده و دشمن نيز با توجه به خلاء موجود بين تيپ 35 و لشگر 31 فشار خود را در اين محور متمرکز کرده بود. در چنين موقعيتي، تيپ 12 از يال يک گوجار به سمت يال 2 پيشروي کرد. تخليه مجروحان و اسلينک مهمات و تدارکات با استفاده از هلي‌کوپتر مهم‌ترين مشکل يگان‌ها در روز اول بود که کماکان لاينحل باقي ماند.
در شب دوم عمليات، قرار شد نيروهاي تيپ 35 با سرازير شدن به طرف چپ تا نزديک گرده هلکان را تصرف و پاکسازي کنند، لشگر 5 نيز با استفاده از موقعيت تيپ 35، عمليات خود را از آخرين حد تصرف شده به سمت چپ ادامه دهد و با گذشتن از گرده هلکان به سمت صخره يي، در پايين صخره يي با لشگر 31 الحاق کند. ساعت 21 شب23/12/66 عمليات شب دوم آغاز شد، ولي موفقيتي به‌دست نيامد و تنها لشگر 5 نصر يکي از تپه‌هاي کوهان شتري نرسيده به گرده هلکان را به تصرف خود درآورد. هم‌زمان با آغاز عمليات در شب دوم، دشمن به گلوله باران شيميايي در شيارهاي دشت هرمدان که عقبه يگان‌ها بود، اقدام کرد. اين مسأله بر تعداد مجروحان و مشکلات انتقال آن‌ها افزود. عمليات شب سوم در ساعت يک بامداد 25/12/66 آغاز شد. لشگر 31 عاشورا اهداف خود در صخره يي را تصرف کرد. لشگر 5 نصر گرده هلکان را تصرف و تأمين کرد و تنها راهکار زير گرده هلکان هم‌چنان مسأله داشت و با الحاق نيروها در اين منطقه در حدود ساعت 30/3 بامداد، معضل موجود برطرف شد.
شهداي عمليات بيت‌المقدس3:
شهيدعلي صفري
نام پدر: حسن
تاريخ تولد: 1364/01/10
محل تولد: فارس/ مهر
تاریخ شهادت: 1366/12/26
محل شهادت: ارتفاعات كوجار
طول مدت حیات:20 سال
علي در شهر مذهبي"مهر" در خانواده‌اي فقير و بي‌بضاعت در تاريخ 1364/01/10 ديده به‌جهان گشود و در فضاي مذهبي زادگاهش درس ايمان و فداکاري آموخت. نوجواني فعال و بانشاط بود و دوستان را به پاکدامني سفارش مي‌کرد. استعداد خوبي در درس خواندن داشت اما به دليل فقر و ناداري، تحصيل را رها کرد و به کارگري مشغول شد. اوقات فراغتش را بيشتر در گروه مقاومت بسيج به فراگيري آموزش‌هاي رزمي و امور فرهنگي مي‌گذراند. با آغاز جنگ‌تحميلي عراق، براي دفاع از انقلاب و ايران لحظه‌شماري مي‌کرد. به خدمت مقدس سربازي رفت و در حالي‌که مردانه با دشمن بعثي مشغول پيکار بود، در عمليات بيت‌المقدس 3 در تاريخ 1366/12/26 در سن 20 سالگي در ارتفاعات کوجار به شهادت رسيد.
شهيدسليمان دهقانی
تاريخ تولد: 1333
تاریخ شهادت: 1366
طول مدت حیات: 33 سال
سليمان در سال 1333 چشم بر جهان هستي گشود. کودکي او در سايه‌ پر مهر خانواده سپري گشت و تعليمات دين مبين اسلام را از آنان فرا گرفت. دهقاني خيلي زود درس ايثار و جوان‌مردي را از مکتب سرخ سيدالشهدا آموخت و دل‌بسته‌ سيره‌ اهل بيت(ع) گشت. وي با آغاز جنگ‌تحميلي در جرگه‌ سربازان لشگر اسلام به مصاف با بعثيان پرداخت و سرانجام در سال 1366 در عمليات بيت‌المقدس 3 از شربت طهور بهشتي نوشيد و در سن 33 سالگي شهيد راه حق شد.

استعداد نيروهاي درگير(گردان):

 

دسته     ایران      عراق
پیاده      18         24
زرهی                    2
کماندو                 20
توپخانه    4            2