مکان عملیات: منطقه عمومي شلمچه در شمالشرقي خرمشهر - محور جنوبي جنگ
ارگان عملکننده: نيروي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي
رمز عملیات: یا اباعبداللهالحسین(ع)
تلفات دشمن: 20400 (کشته، اسیر، زخمی)
اهداف عملیات: پس زدن دشمن از خاك ايران و مقابله با ترفند تجاوزات دوباره ارتش عراق
آشنایی با عملیات بیت
المقدس 7
رژیم عراق با بهکارگیری گسترده سلاحهای شیمیایی و همچنین با همکاری آمریکا و حمایت بیدریغ ارتجاع عرب، تهاجم خود را برای بازپسگیری مناطق از دست داده آغاز میکند و بهدنبال استراتژی زمین سوخته، شهر فاو را در اواخر فروردین و شلمچه و جزایر مجنون را در نیمه اول خرداد سال 67 بهتصرف درمیآورد.
نیروهای ایرانی نقل و انتقلات خود را آغاز کرده و در مکانهای از پیش تعیینشده استقرار مییابند تا در شرایط مقتضی نسبت به جنایتهای دشمنان تا بن دندان مسلح به عکسالعمل مناسب بپردازند و از حریم انقلاب اسلامی دفاع نمایند.
دشمنان انقلاب اسلامی که تا دیروز چهره در نقاب کرده بودند، با احساس خطر جدی از سوی رزمندگان اسلام، رخ مینمایند و بیهیچ مانعی پای به خاک جمهوری اسلامی ایران میگذاردند.
رزمندگان اسلام در پاسخ به یکهتازیها و تعدیهای ددمنشانه ارتش عراق، امکانات و تجهیزات یک عملیات را فراهم میآورند. منطقه موردنظر بهدقت شناسایی میشود و چند لشگر برای اجرای این عملیات خود را آماده و پس از آخرین جلسات توجیهی به سمت خطوط تماس و محورهای عملیاتی حرکت میکنند.
سرانجام عملیات بیتالمقدس 7 در نخستین ساعات بامداد 22 خرداد 67، با رمز مبارک«یا اباعبدالله الحسین(ع)» و با هدف انهدام نیروهای دشمن، در منطقه شلمچه آغاز شد.
این عملیات در حالی آغاز شد که دشمن چند ساعت قبل ازشروع آن، مواضع رزمندگان را بهشدت زیر آتشبار سنیگن قرارداده بود که این گلوله باران کوچکترین خللی در حمله ارتش اسلام وارد نیاورد.
رزمندگان اسلام با عبوراز موانع ایذایی از چند محور به مواضع دشمن یورش بردند. هجمه برقآسای رزمندگان در همان ابتدا، خطوط مقدم دشمن را درهم میکوبد و رزمندگان اسلام پس از پشت سرگذاشتن دژهای دفاعی مقدماتی، در عمق نیروهای عراقی پیشروی میکنند. دشمن برای مقابله با این حمله، شدت آتش توپخانه خود را افزایش میدهد که با آتش متقابل ارتش اسلام پاسخ داده میشود.
پس از 13 دقیقه رزمندگان اسلام موفق میشوند خود را به توپخانه دشمن برسانند، بهطوریکه بسیاری از نیروهای دشمن از این سرعت عمل دچار سردرگمی شده بودند و برای جستجوی جان پناه، بیهدف در منطقه به این سو وآن سو میدویدند.
پس از سقوط هلاله سه(دژ دفاعی) نیروهای عراقی پا به فرار گذاشته و به نقاط عمقی میگریزند.
هوا رو به روشنایی میرفت که پرواز هواپیماهای عراقی آغاز شد، تا این لحظات یازده تیپ پیاده و رزمی عراق، 25 تا 80 در صد منهدم و 700 تن از آنها به اسارت رزمندگان اسلام درآمده بودند. همچنین سه گردان از آتشباری دشمن به همراه 30 دستگاه تانک و نفربر و 80 دستگاه خودرو سبک و سنگین دشمن به آتش کشیده و منهدم شده بود.
رزمندگان اسلام تا جنوب دریاچه ماهی پیشروی میکنند، از آن پس هلیکوپترهای هوانیروز و نیروی هوایی کار انهدام نیروهای دشمن را بهعهده گرفتند و با پرواز تحسینبرانگیز و جسورانه خود پشت دشمن را به لرزه درآوردند. دشمن بعثی حوالی ظهر با جمعآوری نیروهای پراکنده و وارد کردن تعداد بیشماری تانک و نفربر اقدام به پاتک میکند.
خاکریزهای مقابل نیروهای زرهی بعث که نیروهای ایرانی پشت سر آن موضع گرفته بودند، مانعی بود که اگر برداشته میشد، تعداد زیادی از سربازان اسلام کشته، زخمی و اسیر میشدند.
نیروهای عراقی برای تسخیر این مواضع با شلیک گلولههای مستقیم تانک و آتش توپخانه بهسوی رزمندگان پیشرویی میکردند که عدم عکسالعمل رزمندگان نیز به گستاخی آنان افزوده بود.
رزمندگان اسلام، بهمحض رسیدن دشمن به تیررس با آر.پی.جی 7، ادوات زرهی آنان را مورد هدف قرار میدهند و تعداد زیادی از تانکهای دشمن را به آتش میکشند. در این حال نبرد شدت گرفته و به اوج خود میرسد. دشمن با بهرهگیری از ادوات، تلاش میکند که نیروهای ایرانی را به محاصره درآورد. به همین منظور از هر طرف عرصه را برای آنان تنگ میکند. حتی عقبه را برای جلوگیری از رسیدن مهمات به رزمندگان زیر آتشبار شدید خود میگرفت.
رزمندگان اسلام برای جبران کمبود مهمات از جان خود مایع میگذاشتند و به تاکتیکهای مختلفی دست میزدنند تا اینکه دشمن متوجه اوضای آنان نشود و این درحالی بود که تانکهای دشمن رفته رفته به مواضع آنان نزدیکتر میشدند.
نیروهای ایرانی با تمام توان در مقابل تانکهای بیشمار ارتش بعثی به دفاع جانانه میپراخت تا از پیشروی دشمن جلوگیری کنند. هرکس از نقطهای از خاکریز شلیک میکرد تا دشمن تعداد دقیق نیروها را شناسایی نکند.
دراین محور،7 نفر از آر.پی.جیزنها با موشکهای اندکی که برای آنان باقی مانده بود، بار دیگر تعدادی از تانکهای دشمن را که درحال پیشروی بودند، مورد هدف قرارمیدهند و مانع پیشروی دشمن میشوند. در این مصاف نابرابر، دلیرمردان از جان مایع گذاشته که تعدادی از مدافعان نیز به شهادت میرسند. رزمندگان پس از این نبرد نابرابر از مواضع متصرفه عقبنشینی کردند.
در محور دیگر شکارچیان تانک با هدف قراردادن تانکهای دشمن، تعدادی از آنها را به آتش میکشند. پس از آن در این محور نیز عقبنشینی میکنند که دشمن با گستاخی تمام به تعقیب آنان میپردازد، ولی در یک عکسالعمل جدی، نیروهای پیاده دشمن پا به فرار میگذارند.
رزمندگان اسلام محور جدیدی علیه دشمن میگشایند که دشمن غافلگیر و سردرگم میشود. با هجوم رزمندگان اسلام در این محور، 360 دستگاه تانک، خودرو و نفربر دشمن منهدم و تعداد زیادی از نفرات آنان کشته یا زخمی میشوند، همچنین تا غروب روز عملیات، 2200 تن از نیروهای دشمن نیز به اسارت درمیآیند که در نتیجه فرماندهان عراق از تعقیب پشیمان میشوند.
قوای اسلام در پایان عملیات، با انهدام بخش عظیمی از ماشین جنگی عراق و واردکردن تلفات سنگین به دشمن، به همراه غنائم زیادی به مواضع خود بر میگردند. در این عملیات تعداد 4 تیپ عراق منهدم شده و قرارگاه 19 عراق نیز از ضربات رزمندگان اسلام مصون نمیماند و به خاکستر تبدیل میشود.
نیروی زمینی سپاه پاسداران در این عملیات با انهدام نزدیک 80 درصد از امکانات دشمن درمنطقه شلمچه، بار دیگر قدرت و صلاحیت خود رابه نمایش گذاشت.
(گردان کمیل، گردان میثم، گردان حمزه، گردان امام حسین(ع)، گردان ابوالفضل(ع)، گردان سردار جنگل، گردان ابوذر، گردان یا رسول، گردان سلمان، گردان امیرالمؤمنین، گردان توپخانه، گردان پدافند)