کربلای 2

کربلای 2

کربلای ۲

تاریخ عملیات: ۱۰ شهريور ۱۳۶۵
تعداد مشاهده: ۳۰۲۰
نام عملیات: کربلای ۲
زمان عملیات: ۱۳۶۵/۶/۱۰
مکان عملیات: منطقه عملیاتی حاج‌عمران عراق-محور شمالی جبهه جنگ
رمز عملیات: یا اباعبدالله‌الحسین(ع)
تلفات دشمن: ۳۲۰۰(کشته، زخمی و اسیر)
ارگان‌های عمل‌کننده: ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
اهداف عملیات: تصرف قله ۲۵۱۹ و ارتفاعات شهیدصدر و خارج ساختن خطوط خودی از اشغال دشمن

عملیات کربلای ۲ در منطقه‌ای به وسعت تقریبی ۵۰ کیلومترمربع از جبهه‌های شمالی نبرد در تاریخ ۱۰ شهریورماه ۶۵ اجرا شد. در این عملیات بار دیگر ارتفاعاتی در منطقه حاج‌عمران به‌تصرف رزمندگان اسلام درآمد. در این عملیات نیروهای دشمن متحمل ۳۰۰۰ نفر کشته و زخمی و ۲۰۰ نفر اسیر شدند. لشگر ۱۰ سیدالشهدا(ع) نیز در این عملیات با استعداد ۵ گردان با رمز یا ابا‌عبدالله‌الحسین ادرکنی وارد عمل شد و تا تاریخ ۲۵ /۷/ ۶۵ در منطقه باقی ماند. از جمله شهدای شاخص لشگر در این عملیات شهید عزیز فرهاد آسمانی بود. گردان حضرت علی‌اکبر(ع) در این عملیات وظیفه پدآفند از ارتفاع موسوم به شهدا را برعهده داشت و طی چند روز دفاع جانانه توسط گروهان الحدید(ادوات) پاتک‌های سنگین دشمن را دفع کرد. از شهدای گردان در این عملیات می‌توان به شهید اخی و شهید محمودی اشاره نمود.
پس از اجرای موفقیت‌آمیز كربلا ۱، موسوم به طریق‌القدس، طرح‌ریزی و اجرای عملیات كربلا ۲ در دستور كار قرار گرفت. اكنون دیگر نیروهای دلاور ایرانی علاوه بر ایمان، تعهد و روحیه شهادت‌طلبی بالا از تجربه كافی در زمینه طرح‌ریزی، شناسایی و اجرای عملیات نیز برخوردار بودند. آزادسازی خرمشهر كه هدف غایی سلسله عملیات‌های كربلا بود ایجاب می‌كرد كه پیش از آن شكست سنگین دیگری بر دشمن وارد آورده و نیروی قابل‌توجهی از قوای اصلی او منهدم شود. شناسایی‌های زمینی و هوایی حاكی از تمركز بیش از حد نیروهای زرهی، مكانیزه و پیاده عراق در منطقه غرب كرخه و شوش بود. منطقه‌ای از دهلران در شمال تا تنگ رقابیه در جنوب به عمق ۷۰ الی ۸۰ كیلومتر در اشغال عراقی‌ها بود. هرچند عوارض حساس و نقاط مهمی در این منطقه وجود نداشت، اما تهدید محور اندیمشك-اهواز و قرار داشتن شهرهای شوش، اندیمشك و دزفول در برد توپخانه‌های دشمن قابل تحمل نبود.
پیش از این و در آغاز یورش ارتش بعث عراق در مهرماه ۵۹، نیروهای خودی با بهره‌گیری از مانع طبیعی رودخانه كرخه به همراه تلاش دلاورانه توپخانه، هوانیروز و نیروی هوایی قهرمان ارتش نه تنها موفق به زمین‌گیر ساختن دشمن در غرب رودخانه شدند، بلكه با حفظ سرپل منطقه پل نادری، كرخه و شوش و گسترش آن با انجام عملیات‌های«كانال هندلی»، «تپه چشمه» و«انگوش» نیروهای قابل‌توجهی را در غرب كرخه مستقر ساختند.
به هرحال عملیات كربلا ۲ كه با تفأل به قرآن‌كریم توسط شهید صیادشیرازی نام فتح‌المبین به خود گرفته بود در ساعت نیم بامداد مورخ ۶۱/۱/۲ با رمز یا زهرا(س) آغاز و در نهم فروردین‌ماه پس از هفت روز به پایان رسید و به این ترتیب یكی از بزرگ‌ترین و گسترده‌ترین نبردهای زمینی به وقوع پیوست.
این عملیات توسط چهار قرارگاه قدس، نصر، فجر و فتح و در سه مرحله اجرا شد. در این عملیات ظفرمند رزمندگان سلحشور ایران اسلامی موفق شدند ۲۲۰۰ كیلومترمربع از خاك میهن را آزاد، ۲۵ هزار نفر از نیروهای دشمن را كشته و زخمی و ۱۶ هزار نفر از آنان را به اسارت درآورند.
طی این نبرد دشمن‌شكن، ۲۷۰ دستگاه تانك، ۱۵۰ دستگاه نفربر منهدم، شش فروند هواپیما و سه فروند بالگرد دشمن سرنگون شدند. هم‌چنین ۱۵۰ دستگاه تانك، ۱۷۰ دستگاه نفربر، ۱۲۵ عراده توپ و ۵۰۰ دستگاه خودرو سالم به همراه هزاران قبضه سلاح سبك و مقادیر بی‌شماری از انواع تجهیزات، به‌ویژه از نوع مخابراتی و انواع مهمات به غنیمت گرفته شد.