نام عملیات: هوایی خرمشهر
زمان عملیات: 1360/12/29
نوع تک: نمیهگسترده
مکان عملیات: جنوبشرقی عراق
فرماندهی: نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران(سرهنگ عباس دوران)
استعداد نیروی درگیر ایران: 16 خلبان برای 8 هواپیما بمبافکن اف 4 و بمبهای قوی و سنگین 3000 پوندی
استعداد نیروی درگیر عراق: 188 گردان پیاده، زرهی، مکانیزه و کماندویی، 12 گردان مرزبان و 30 گردان توپخانه
هدف عملیات: کمک و پشتیبانی عملیات بزرگ بیتالمقدس جهت آزادسازی خرمشهر
تلفات: برخورد موشکهای توپخانه عراق با یک فانتوم اف۴
چکیده: صبح زود روز بیستونهم اسفند سال 1360 در اتاق بریفینگ، تمامی خلبانان شرکتکننده در عملیات به دور هم جمع شدند و افسر اطلاعات و عملیات شروع به تشریح عملیات نمود. با توجه به سنگین بودن عملیات و تعداد بالای نقاطی که سایتهای موشکی و پدافندی در آن مستقر بود، کار بریفینگ(توجیه) بیش از یک ساعت به طول انجامید و افسر اطلاعات و عملیات به تمامی سؤالات خلبانان پاسخ داد. لیدر(فرمانده) این عملیات سرلشگر خلبان شهید"عباس دوران" بود. وی نیز با مهم توصیف کردن این عملیات گفت: - این عملیات باید تحت هر شرایطی انجام شود.
و سپس از خلبانان میخواهد که بعد از تحویل گرفتن تجهیزات و لباس ضدفشار، به سمت هواپیماها حرکت کنند و آخرین چکهای لازم را پای هواپیما انجام دهند. پرسنل فداکار فنی که در این روزها به دلیل پروازهای متعدد جنگی مجبور بودند شبانهروز آماده باشند، با زحمت فروان در طول شب گذشته توانسته بودند 8 فروند هواپیما را بعد از عیبگیری، مسلح و آماده پرواز کنند.
18 ماه از شروع جنگ تحمیلی میگذشت. در این زمان کشور بعثی عراق با حمایت دول غربی بسیار قدرتمند شده بود و خرمشهر عزیز در چنگال عراق بود. نیروهای نظامی عراق فقط از لحاظ تجهیزات قوی بودند، درحالیکه نیروهای ایرانی به سلاح تقوی و ایمان مسلح بودند. غیورمردان ایرانی با غیرتی مثالزدنی خود را در برابر دشمنی میدیدند که هر روزه با کمکهای نقدی و غیرنقدی دول غرب حمایت میشد. ولی این پایان قضیه نبود. بسیاری از کشورهای حوزه خلیج همیشه فارس نیز به حمایت همهجانبه از صدام پرداخته بودند.
نیروی هوایی عراق نیز بهدلیل تحویل گرفتن جدیدترین جنگندهها از کشورهای فرانسه و شوروی سابق، جان تازهای گرفته بود ولی بازهم با تمامی تجهیزات پیشرفته نمیتوانستند در برابر شجاعدلان تیزپرواز ارتش جمهوری اسلامی ایران ایستادگی کنند. داشتن جنگنده پیشرفته ملاک نبود، بلکه داشتن خلبانان جسور و باتجربه، نقش اصلی را بازی میکرد. که در این سوی ماجرا نیروی هوایی با داشتن خلبانان جسور و شیردل، در برابر هر تهدیدی ایستادگی میکرد.
عملیات بزرگ بیتالمقدس در پیش است بعد از شکسته شدن حصر آبادان به فرمان امامخمینی(ره)، و آزادسازی این شهر، عراقیها باید متوجه میشدند که ایرانی اجازه تجاوز به خاک کشورش را نمیدهد. ولی اینبار نوبت فتح بزرگتری بود. آزادسازی خرمشهر و رها ساختن آن از دست دشمن کارهای ابتدایی عملیات بیتالمقدس آغاز شده بود، ولی باید برای نیروها و تجهیزات کمکی عراق که در آن سوی مرز مستقر و آماده بودند که در صورت حمله به خرمشهر، به نیروهایشان بپیوندند، نیز باید چارهای اندیشیده میشد.